Robert Dash
USA
Food for Thought

I’VE SPENT the last two and a half years exploring the stories of hundreds of foods. I’m especially drawn to foods with spectacular textures, patterns, and shapes. If they also have a significant story related to climate change and food, I choose them for further study.

These images are part of my traveling exhibition, where I’ve included both threats and prospects to the global food supply, in relation to climate change.

I’m inspired by regenerative practices that turn conventional ‘sustainability wisdom’ on its head: we need to increase our carbon footprint, namely, the carbon that we can put back in the soil with these practices.

In this series I employ photomontage to blend micrographs with macro photography images, creating a surreal conversation between a sample food and microscopic parts of itself.

OLEN KAHDEN ja puolen vuoden ajan perehtynyt satojen ruokalajien taustoihin. Erityisesti minua kiehtovat ruoat, joiden ulkoasussa on näyttäviä rakenteita ja muotoja. Jos ruokalajiin liittyy vielä kiintoisa ilmastonmuutokseen kytkeytyvä tarina, haluan tutkia sitä lähemmin.

Esillä olevat kuvat ovat osa näyttelykokonaisuutta, joka käsittelee ruokatuotannon uhkia ja mahdollisuuksia suhteessa ilmastonmuutokseen. Olen innostunut elvyttävän viljelyn menetelmistä, jotka kääntävät perinteisen kestävyysperiaatteen päälaelleen: meidän tulee itseasiassa kasvattaa hiilija-lanjälkeämme – nimittäin sen hiilidioksidin osalta, jonka voimme varastoida elvyttävästi takaisin maaperään.

Sarjan teoksissa yhdistän kuvankäsittelyn avulla mikro- ja makrokuvia, jolloin ruokalaji päätyy surrealistiseen kanssakäymiseen oman itsensä mikrotason kanssa.